Filteri

PRIRODNA RJEŠENJA ZA KVALITETU PITKE VODE

O tehnici filtriranja

Što ljudi generalno ne znaju?
Pitka voda ima druge kriterije  za filtriranje. Naime, u Hrvatskoj je dobar nazor i distribucija pitkih voda, ono što ide s vodovodnim sustavima.

Za pitke vode potrebna je primjena filtera finoće od 1 - 5 mikrona. Sve ostale kakvoće,10 mikrona i više, idu u kategoriju pred filtriranja.

To znači, ako želimo filtriranje u više stupnjeva, s više filtera, finoća 10 mikrona i više, služi za odstranjivanje grube prljavštine. Kod odabira finih filtera, treba voditi računa o kvaliteti  filterskih uložaka. Naime, renomirane firme kao Atlas i Cintropur, i kod finoća od 1 mikrona, nemaju pad tlaka veći od 0,2 bara, što za kineske filtere, nije slučaj.
Pri odluci o  filtriranju nekoliko je aspekata:
 • finoća filterskog uloška,
 • veličina filterskog uloška,
 • izvedba filtera s manometrima
 • izvedba filtera s ventilom za ispuštanje mulja ( dreniranje),
 • izvedba sustava Calmag-filteri s jednim, dva ili tri filtera,
 • samočisteći filteri ( s automatikom i bez nje)
Naravno, da je u tom traženju izvrsnosti kvalitete vode, bitna i cijena. Međutim, svaki skuplji filter, ima jednostavnije i kvalitetnije održavanje

Filtere imamo u ponudi od tri svjetske firme i to ATLAS, CINTROPUR  i USTM. Na tržištu je pretežito kineska roba, sa istaknutim europskim robnim markama.

Koja je razlika između prosječnih filtera i vrhunskih?

 1. Prije svega u cijeni, ali najvažnije, u većoj efikasnosti čišćenja. Vrhunski filteri nam omogućuju fino filtriranje, čak od jednog mikrona do pet mikrona, ali bez znatnijeg prigušivanja protoka. To smo utvrdili  testiranjem različitih vrsta filtera, svjetskih marki.
 2. Kvalitetniji filteri, imaju na dnu ventil  za otpuštanje mulja ( dreniranje). Time je pojednostavljeno održavanje filtera ali i rjeđe mijenjanje  filterskog uloška. Pored toga opremljeni su manometrima s kojima detektiramo pad tlaka vode zbog onečišćenja  filterskog uloška.
 3. Mi smo u pravilu, uzimali na lager, filtere s prozirnim kučištima, s kojima je  jednostavnije održavanje.

Budući da Calmag uređaju sa svojim magnetskim poljem, pretvaraju kamenac u mikro mulj, preporučaju se dobri filteri za odstranjivanje većeg dijela tog mulja iz vode.  Bez kombinacija bilo koje tehnike za kvalitetu s filterima, nema potpuno kvalitetne vode.Posebno istićem Atlasove filtere za toplu vodu koji su izvedeni u inoxu i imaju na dnu ventil za dreniranje nečistoće, te manometre na ulazu i izlazu vode.

Takve izvedbe obavezno preporučamo za toplu vodu u podstanicama.

Filteri - servis
Slika raznih filterskih uložaka zamjenjenih na servisnom održavanju
Primjena tehnike filtriranja u Hrvatskoj je na vrlo skromnom nivou, počev od projektanata , instalatera pa do trgovaca u specijaliziranim trgovinama.
Mi smo jedni od rijetkih koji pokušavamo uhvatiti svjetske trendove i ponuditi tržištu isto što je dostupno u razvijenim državama.Sve što se nudi ima se na lageru.
Uz naš Calmag uređaj, koji od kamenca napravi mikro mulj, bilo je nužno ponuditi bolja, efikasna rješenja filtriranja.

Dio ATLAS asortimana filtera

Atlas je američka firma koja ima tvornicu u Italiji.

Iz njihovog asortimana imamo najkvalitetnije modele, kojih nema u trgovačkoj mreži Hrvatske

Atlas 2

Cijeli asortiman  Atlasovih filtera, naročito velikih dimenzija za zgrade, je na lageru i odmah je na raspolaganju za montažu.

Ovo je jedan kvalitetan komplet filtera s manometrima i ventilom za dreniranja

Ova je filter priključka 1" veličine (dužine) 10"

To je jedan kvalitetan komplet filtera s manometrima i ventilom za  dreniranja

A Filter Big duo 10 man i vent

Dvostruki ( DUPLEX) filter iz serije BB ( big blue) 

s manometrima i ventilima za dreniranje mulja u veličini( dužini ) 10" za manje zgrade

Atlas BIG DUO

Dvostruki filter ( DUPLEX) iz serije BB

s manometrima i ventilima za dreniranje mulja u veličini( dužini ) 20" za veće zgrade

Kvalitetan filter za zgrade

Kvalitetan filter za zgrade za hladnu vodu s inox

( višeperivim) uloškom u veličini 20"

Atlas za toplu vodu

Kvalitetan inox filter veličine 20" s filterskim uloškom za toplu vodu

Dio Cintropur asortimana filtera

Kao i Atlas, Cintropur spada u sam vrh filterske tehnologijeu svijetu.Vrlo su kvalitetne izvedbe, dobrih tehničkih karakteristika i veoma jednostavnog održavanja. Oni nemaju klasične uloške kao ostali proizvođaći. Koriste tzv. mrežiće koje imaju izgled ćarape, koja se lagano mijenja. Cintropur ima seriju tzv. industrijskih filtera velikog protoka, koji je dobro rješenje za zgrade. Naša testiranja su pokazala, da i kod mjesečnih potrošnji večih od 350 m3/mjesec, nema problema s protokom i padom tlaka, čak i kad su postavljene mrežice finoće 1 ili 5 mikrona. Pored toga, taj filterski uložak ima na početku jedne turbinske lopatice, koje usmjeravaju vodu u centrifugalno strujanje. Tim strujanjem, teže čestice  udaraju u stijenku kučišta filterskog uloška i padaju na dno, te se jednostavno mogu odstraniti dreniranjem s ventilom.

Od njihovih modela za velike stambene zgrade preporučam tzv. industrijske izvedbe, koji imaju veliku protočnost i ne stvaraju prigušenje  protoka kod največih (vršnih) potrošnji vode.

Cintropur-2

USTM filteri

USTM filteri su poljske proizvodnje i pristupačni su s cijenom filtera i filterskih uložaka. Nedostatak su im  u seriji BB, neprozirna plava kučišta, pa nije moguća vizualna kontrola onečišćenja uloška.

Filtriranje se u osnovi dijeli na:

 • Konvencionalno (za koje je ponuda ovdje izložena), koje obuhvaća područje od 1 do 50 mikrona veličinu čestica
 • UF - ultra filtriranje koje obuhvaća odvajanje najsitnijih čestica manje od 1 mikrona veličine

KONVENCIONALNO FILTRIRANJE
Odvajanje nečistoća

U tu ponudu spadaju tri veličine filtera i to: 5“, 10“ i 20“ .

Što je veća veličina filtera, veća je i površina filtriranja. Što se tiče dimenzije priključaka, one se kreću od ½“ do 2“.
Za obiteljske kuće najčešće se koriste veličine ¾“ ili 1“, veličina uloška 10“, a ostale veličine idu na zgrade i poslovne objekte.

Što  se  tiče  finoće  filterskog  uloška, mi smo testirali tzv. višeperive filterske uloške. To svojstvo  za papirnate  uloške je  marketinški trik i ne mogu se kvalitetno prati iako proizvođač deklarira da se mogu 6 puta prati.
Jedino se mogu više puta prati fini inox ulošci, koji su cjenovno, nešto skuplji. Te inox uloške imamo  stalno na lageru u veličinama 10" i 20".
filteri paleta

FILTERI DRUGIH NAMJENA

Za probleme s pojavom bakterija u vodi koriste se ulošci s aktivnim ugljenom. Postoji čak jedan model kombiniranog uloška aktivni ugljen-nečistoće, pa za manje količine vode, pogodan je za primjenu. Ulošci od aktivnog ugljena brže se zaprljaju i treba ih češće mijenjati. Za posebne namjene također postoje ulošci filtera za probleme kemikalija u pitkoj vodi (fosfati, nitrati) i za područja koja imaju taj problem, preporučaju se ulošci filtera za probleme kemikalija. Poznato je u Hrvatskoj da je na varaždinskom području problem nitrata u vodi, a na području Požege, probem fosfata. Te se kemikalije javljaju kad su slivna područja ispod poljoprivrednih površina pa ostaci od umjetnih gnojiva završe u pitkoj vodi.

Najčešća je montaža na dovodu pitke vode u kuću s dvije filterske jedinice i to kombinacije:

 • Samo za nečistoće: Filter grubi 5o mikrona+filter fini 5-10 mikrona
 • Nečistoće i bakterije: Filter 5-10 mikrona + aktivni ugljen
 • Nečistoće i kemikalije: Filter 5 – 10 mikrona + akivni za kemikalije